Hae tästä blogista

maanantai 9. marraskuuta 2015

Valaistus


Valaistus vaikuttaa chi-energian kulkemiseen ja huoneiden jin-jang tasapainoon. Chi seuraa valoa ja kulkee valon suuntaan. Valaisemalla pimeät nurkat saadaan niihin pysähtynyt chi jälleen liikkumaan vapaasti. Samalla on muistettava kohtuus eikä chitä saa innostaa liian kovaan vauhtiin.

Hämärissä huoneissa on liikaa jin-energiaa. Varsinkaan talviaikana ikkunoista tulevan valon määrä ei riitä korjaamaan asiaa, vaan se on hoidettava valaistuksella.

Huoneen valaistusta säädetään helpoiten lampuilla - pimeänä vuodenaikana se on usein jopa ainoa tapa toimia. Valaistuksen on oltava riittävä etenkin alueilla joilla toimitaan aktiivisesti kuten harrastetaan, luetaan tai vaikka tehdään ruokaa. Alueille tuodaan lisää jang-energiaa jalka- ja pöytälampuilla. Nykyisin on saatavilla lattiavalaisimia joiden valo suuntautuu kattoon ja leviää sieltä luonnollisella tavalla huoneeseen.

Ainoastaan sisätilat eivät kaipaa valoa, myös ulko-ovi ja sisäänkäynti on muistettava valaista hyvin. Kaikkialla valaistus myös on pidettävä kunnossa ja palaneet lamput vaihdettava heti uusiin.

Valon lisäämisellä on myös vaaransa, valoisuutta ei saa korostaa liikaa. Valaistus ei saa olla kova ja räikeä. Fengshuin peraatteiden mukaan on myös pyrittävä tasapainoon. Usein tähän tarvitaan useampi valaisin.
Vaikka päämääränä ei olekaan tasaisen lattea valaistus, pitää voimakkaisen varjojen syntymistä välttää. Ne edustavat jin-energiaa.

Makuuhuone on tarkoitettu etupäässä levolle ja rauhoittumiselle. Siellä ei kannata harrastaa kirkkaita valoja. Kattovalaisin ei saa sijaita suoraan vuoteen yläpuolella.

Valon määrä vaikuttaa myös huoneiden energiatasapainoon. Valon elementti on tuli. Jos kotona on esimerkiksi liian paljon puun elementtiä voidaan sitä tasapainottaa valon avulla.

Erilaisten lamppujen tekniikka on viime vuosina mennyt niin huimasti eteenpäin, ettei fengshuin kannalta suoranaisesti vältettäviä lamppuja ole enää kaupan. Led-valojen suhteen olen yhä hieman varauksellinen. Energiansäästölampuissa on lähinnä makuasia haluaako käyttää päivänvalon vai hehkulampun väristä valoa.

5 kommenttia:

  1. Mielenkiintoinen kirjoitus taas ja toi taas uutta tietoa :)

    VastaaPoista
  2. Mielenkiintoinen blogi sinulla! Löysin sen vasta, kuten itse Fengshuinkin. Toki olen tiennyt Fengshuin olemassa olosta, mutta vasta nyt olen alkanut siihen perehtymään.

    VastaaPoista
  3. Hei! Toivottavasti tästä blogista on apua perehtymisessä. Sinulla on alkamassa mielenkiintoinen matka.

    VastaaPoista
  4. Olen ihan hurmioitunut blogiisi :)! Kiitos blogistasi! Olen itse taivaltanut fengshuin matkassa noin kymmenen vuotta, ja toden totta matka on ollut hyvin mielenkiintoinen. Meillä fengshui on tosin muovautunut hyvin omannäköiseksemme ja sovellettu sitä suomalaiseksi versioksi. On ollut ilo seurata blogiasi, nyt osasin jopa kommentoida tänne :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, mukavaa että tykkäät. Uskon, että olet muovaamalla ja soveltamalla toimkinut oikiein. Fengshui ei ole kasa sääntöjä, joita pitää noudattaa pilkun tarkasti. Anja Banks on kirjoissaan myös puhunut suomalaisesta fenghshuista. Ellet jo ole niin tehnyt, suosittelen lukemaan.

      Poista